• 30. srpnja 1970.
  • London, Engleska, UK
  • Male

Christopher Nolan

Mini Biografija

Najpoznatiji po svom cerebralnom, često nelinearnom, pripovijedanju, hvaljeni dobitnik Oscara, pisac/redatelj/producent Sir Christopher Nolan CBE rođen je u Londonu, Engleska. Tijekom više od 25 godina snimanja filmova, Nolan je prešao put od niskobudžetnih nezavisnih filmova do rada na nekim od najvećih blockbustera ikada snimljenih i postao jedan od najslavnijih filmaša moderne kinematografije.

Sa 7 godina Nolan je počeo snimati kratke filmove s očevom Super-8 kamerom. Dok je studirao englesku književnost na Sveučilišnom koledžu u Londonu, snimao je 16-milimetarske filmove u UCL-ovom filmskom društvu, gdje je naučio gerilske tehnike koje će kasnije koristiti za snimanje svog prvog igranog filma, Following (1998.) , s budžetom od oko 6000 dolara. Noir triler bio je prepoznat na brojnim međunarodnim filmskim festivalima prije prikazivanja u kinima i stekao je Nolanu dovoljno kredibiliteta da je uspio prikupiti značajna sredstva za svoj sljedeći film.

Nolanov drugi film bio je Memento (2000.) , koji je režirao prema vlastitom scenariju prema kratkoj priči svog brata Jonathana Nolana . S Guyjem Pearceom u glavnoj ulozi , film je Nolanu donio brojna priznanja, uključujući nominacije za Oscara i Zlatni globus za najbolji originalni scenarij. Nolan je nastavio režirati kritički hvaljeni psihološki triler, Insomnia (2002.) , s Al Pacinom , Robinom Williamsom i Hilary Swank u glavnim ulogama .

Prekretnica u Nolanovoj karijeri dogodila se kada je dobio priliku da oživi franšizu o Batmanu 2005. U Batman Begins (2005.) , Nolan je kultnom heroju vratio razinu gravitacije, a njegova oštra, moderna interpretacija dočekana je s pohvalama od obožavatelja i kritičara. Prije nego što je prešao na nastavak o Batmanu, Nolan je režirao, koscenarist i producirao misteriozni triler The Prestige (2006.) , u kojem glume Christian Bale i Hugh Jackman kao mađioničari čije opsesivno rivalstvo dovodi do tragedije i ubojstva.

Godine 2008. Nolan je režirao, koscenarisao i producirao The Dark Knight (2008) . Napisan u suradnji s njegovim bratom Jonathanom, film je zaradio više od milijardu dolara na kino blagajnama diljem svijeta. Nolan je bio nominiran za nagradu Udruženja američkih redatelja (DGA), nagradu Udruženja američkih scenarista (WGA) i nagradu Udruženja američkih producenata (PGA), a film je također dobio osam nominacija za Oscara. Film se smatra jednom od najboljih adaptacija stripa svih vremena, s Heathom LedgeromIzvedba Jokera dobila je iznimno veliko priznanje. Ledger je posthumno postao prva gluma koja je osvojila Oscara u Nolanovu filmu.

Godine 2010. Nolan je osvojio publiku znanstveno-fantastičnim trilerom Inception (2010.) , s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi, koji je režirao i producirao prema vlastitom originalnom scenariju na kojem je radio gotovo cijelo desetljeće. Drama koja potiče na razmišljanje bila je svjetski blockbuster, zaradivši više od 800 milijuna dolara i postavši jedan od filmova o kojima se najviše raspravljalo i raspravljalo godine, ali i svih vremena. Među brojnim priznanjima, Inception je dobio četiri Oscara i osam nominacija, uključujući najbolji film i najbolji scenarij. Nolan je dobio priznanje od svojih kolega s priznanjem WGA Award, kao i nominacijama za DGA i PGA Awards za njegov rad na filmu.

Kao jedan od filmova s ​​najboljom recenzijom i najvećom zaradom u 2012., The Dark Knight Rises (2012.) zaključio je Nolanovu trilogiju o Batmanu. Zbog njegovog uspjeha ponovnog pokretanja lika Batmana, Warner Bros. angažirao je Nolana da producira njihov obnovljeni film o Supermanu Čovjek od čelika (2013.) , koji je premijerno prikazan u ljeto 2013. Godine 2014., Nolan je režirao, napisao i producirao znanstveno-fantastični ep Interstellar (2014.) , u kojem glume Matthew McConaughey , Anne Hathaway i Jessica Chastain . Paramount Pictures i Warner Bros. objavili su film 5. studenog 2014. uz pozitivne kritike i dobre rezultate na kino blagajnama, zaradivši preko 670 milijuna dolara širom svijeta.

U srpnju 2017. Nolan je objavio svoj hvaljeni ratni ep Dunkirk (2017) , koji mu je donio prvu nominaciju za najboljeg redatelja na dodjeli Oscara, kao i osvajanje dodatna 3 Oscara. Godine 2020. objavio je svoj fantastični znanstveno-fantastični špijunski triler Tenet (2020.) s Johnom Davidom Washingtonom u glavnoj ulozi. Objavljen tijekom pandemije COVID-19, film je zaradio relativno manje od prethodnih Nolanovih blockbustera, iako je postigao dobre brojke u usporedbi s drugim filmovima u tom razdoblju. Hvaljen kao Nolanov najsloženiji film do sada, film je bio jedan od Nolanovih manje hvaljenih filmova u to vrijeme, ali je polako izgradio bazu obožavatelja u kasnijim godinama.

U srpnju 2023. Nolan je objavio svoju vrlo hvaljenu biografsku dramu Oppenheimer (2023.) u kojoj glumi Nolanov česti suradnik Cillian Murphy.- u glavnoj ulozi prvi put u Nolanovu filmu. Film je bio kulturološki fenomen koji je osim što je zaradio gotovo 1 milijardu dolara na svjetskim kino blagajnama, osvojio i sezonu dodjele nagrada 2023./2024. i donio Nolanu prve Oscare, BAFTA-e, Zlatne globuse, DGA i PGA nagrade, kao i pregršt nagrada regionalnih kritičarskih krugova i nominacija za WGA. Cillianova izvedba u ulozi kvantnog fizičara J. Roberta Oppenheimera također je bila visoko hvaljena i postala je prva glavna izvedba u Nolanovom filmu koja je osvojila Oscara.

Tijekom 2023. Nolan je dobio i stipendiju Britanskog filmskog instituta (BFI). U ožujku 2024. objavljeno je da će Nolana kralj Charles III proglasiti vitezom i od sada će se nositi s titulom ‘Sir Christopher Nolan’.

Nolan živi u Los Angelesu u Kaliforniji sa suprugom, dobitnicom Oscara, producenticom Emmom Thomas i njihovom djecom. Sir Nolan i Dame Thomas također imaju vlastitu produkcijsku tvrtku Syncopy.

Filmography

Naslov filma Datum izlaska
Oppenheimer 21.07.2023.