• 23. veljače 1983.
  • Roehampton , London, Engleska, UK
  • Female

Emily Blunt

Mini Biografija

Emily Olivia Leah Blunt britanska je glumica poznata po ulogama u filmovima The Devil Wears Prada (2006) , The Young Victoria (2009) , Edge of Tomorrow (2014) i The Girl on the Train (2016) , među mnogim drugima.

Blunt je rođen 23. veljače 1983. u Roehamptonu, jugozapadni London, Engleska, kao drugo od četvero djece u obitelji Joanne Mackie , bivše glumice i učiteljice, i Olivera Simona Petera Blunta, odvjetnika. Njezin djed bio je general bojnik Peter Blunt, a stric joj je zastupnik Crispin Blunt. Emily je stekla rigorozno obrazovanje u Ibstock Place School, zajedničkoj privatnoj školi u Roehamptonu. Međutim, mlada Emily Blunt mucala je još od 8. godine. Majka ju je vodila na satove opuštanja, što joj nije pomoglo. Doživjela je prekretnicu s 12 godina, kada ju je učitelj lukavo zamolio da glumi lik s drugim glasom i rekao: “Stvarno vjerujem u tebe”. Blunt je na kraju upotrijebila sjevernjački naglasak, i to je uspjelo, njezino mucanje je nestalo.

Od 1999. do 2001. Blunt je išla u Hurtwood House, najbolji internat u kojem je briljirala u sportu, violončelu i pjevanju. Također je imala dvije godine studija drame na Hurtwoodovom kazališnom tečaju. U kolovozu 2000. izabrana je za nastup na Edinburškom festivalu. Angažirao ju je agent, Kenneth Mcreddie , koji ju je odveo na West End i BBC, postigavši ​​njezine uloge u nekoliko drama iz razdoblja na pozornici, kao i u TV produkcijama, kao što su Foyleov rat (2002.) , Henrik VIII (2003.). ) i Carstvo (2005.) . Godine 2001. pojavila se kao “Gwen Cavendish” uz Dame Judi Dench u produkciji Sir Petera Halla “The Royal Family” u Haymarket Theatreu. Za tu je ulogu osvojila nagradu Evening Standarda za najbolju debitanticu. Godine 2002. igrala je “Julijetu” u “Romeu i Juliji” na prestižnom festivalu u Chichesteru.

Bluntova karijera porasla je do međunarodne slave nakon što je glumila “Isoldu” uz Alexa Kingstona u Warrior Queen (2003.) . Godinu dana kasnije, dobila je pohvale kritike za svoju uspješnu ulogu “Tamsin”, dobro obrazovane, cinične i varljive 16-godišnje ljepotice u My Summer of Love (2004.) , priči o dvije usamljene djevojke sa suprotnih krajeva društvenog hrpa. Emily Blunt i njezina kolegica, Natalie Press , podijelile su nagradu Evening Standard British Film za novajliju koja najviše obećava. Godine 2005. provela je nekoliko mjeseci u Australiji snimajući Irresistible (2006) sa Susan Sarandon i Samom Neillom. Blunt je imao impresivnu izvedbu kao “Mara”, lukavi mladi razarač koji se ponaša ludo i potajno kod drugih izaziva paranoju. Također je nastavila svoj rad na britanskoj televiziji, glumeći “Natashu” u Gideonovoj kćeri (2005.) Stephena Poliakoffa , uz Billa Nighyja , ulogom koja joj je donijela nagradu Zlatni globus 2007. za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Nastavila je s glumanjem manipulativnih likova kao “Emily”, zajedljiva lažna pomoćnica Meryl Streep u glavnoj ulozi u filmu Vrag nosi Pradu (2006.) . Bluntova izvedba s neurotičnim prizvukom dodala je dimenziju sarkazma komediji i pridobila joj mnogo pozornosti, kao i nove poslove: u dvije drame s Tomom Hanksom , zatim u naslovnoj ulozi u drami iz razdoblja, The Young Victoria (2009) . Njezini najnoviji radovi uključuju pojavljivanje kao trgovac antikvitetima “Gwen Conliffe” u The Wolfman (2010.) i kao balerina u The Adjustment Bureau (2011.) . Emily je vrlo svestrana glumica i višestruka osoba. Njezini talenti uključuju pjevanje i sviranje violončela; vješta je i u jahanju. 28. kolovoza 2009. Blunt i Krasinski objavili su zaruke. Par se vjenčao 10. srpnja 2010. na imanju svog prijatelja Georgea Clooneya na jezeru Como u Italiji. Blunt i Krasinski žive na području Los Angelesa u Kaliforniji i imaju dvoje djece.

Filmography

Naslov filma Datum izlaska
Oppenheimer 21.07.2023.