• 25. svibnja 1976.
  • Douglas , Cork, Irska
  • Male

Cillian Murphy

Mini Biografija

Markantni irski glumac Cillian Murphy rođen je u Douglasu, kao najstarije dijete Brendana Murphyja, zaposlenog u irskom Ministarstvu obrazovanja, i majke profesorice francuskog jezika. Ima troje mlađe braće i sestara. Murphy se školovao na Presentation Brothers Collegeu u Corku. Nastavio je studirati pravo na University College Cork, ali je odustao nakon otprilike godinu dana. Tijekom tog vremena, Murphy se također zanimao za glazbu, svirajući gitaru u raznim bendovima. Nakon što je napustio sveučilište, Murphy se pridružio Corcadorca Theatre Company u Corku i igrao glavnu ulogu u “Disco Pigs”, između ostalih predstava.

Uslijedile su razne filmske uloge, uključujući filmsku adaptaciju Disco Pigs (2001) . Međutim, njegova velika filmska pauza dogodila se kada je dobio ulogu u filmu Dannyja Boylea 28 dana kasnije (2002.) , koji je postao iznenađujući međunarodni hit. Ova mu je izvedba donijela nominacije za najboljeg novajliju na Empire Awards i Breakthrough Male Performance na MTV Movie Awards.

Murphy je nastavio sa sporednim ulogama u filmovima visokog profila kao što su Cold Mountain (2003.) i Djevojka s bisernom naušnicom (2003.) , a zatim je dobio dvije uloge negativca: Dr. Jonathan Crane, zvani Strašilo, u Batman Begins ( 2005) i Jackson Rippner u Red Eye (2005) . Iako male naravi za negativca, Murphyjeve prodorne plave oči pomogle su u stvaranju jezivih predstava i kritičari su počeli primjećivati. Manhola Dargis iz New York Timesa naveo je Murphyja kao “savršenog negativca”, dok je David Denby iz The New Yorkera primijetio da je bio i “zavodljiv” i “zlokoban”.

Kasnije te godine, Murphy je glumio Patrick “Kitten” Braden, irsku transrodnu ženu u potrazi za svojom majkom u Doručku na Plutonu (2005.) Neila Jordana , filmskoj adaptaciji romana Pata McCabea . Iako film nije bio uspješan na kino blagajnama, Murphy je bio nominiran za Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu i osvojio je nagradu za najboljeg glumca za nagrade Irske filmske i televizijske akademije. Sljedeće godine Murphy je glumio u filmu Kena Loacha The Wind that Shakes the Barley (2006.) . Film je bio najuspješniji nezavisni irski film i osvojio je Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 2006. godine. Murphy je nastavio glumiti u nizu nezavisnih filmova, a također je reprizirao svoju ulogu Strašila u Mračnom vitezu (2008.) Christophera Nolana . Nolan je poznat po radu s glumcima u više filmova, a glumio je i Murphyja u filmu Inception (2010.)

kao Robert Fischer, mladi nasljednik carstva vrijednog više milijardi dolara, koji je bio meta DiCapriovog tima iz snova. Njegovo najpoznatije djelo je glumiti Thomasa Shelbyja u britanskoj TV emisiji Peaky Blinders koja počinje 2013.

Murphy se i dalje pojavljuje u filmovima visokog profila kao što su In Time (2011) , Red Lights (2012) i The Dark Knight Rises (2012.) , posljednji film Nolanove trilogije o Batmanu.

Murphy je oženjen Yvonne McGuinness, umjetnicom. Par ima dva sina, Malachyja i Arana.

Filmography

Naslov filma Datum izlaska
Oppenheimer 21.07.2023.